Vecka 40

Då var vi inne på sluttampen kanske man kan säga. Det är 6 dagar kvar till beräknat datum men jag kan ju gå över tiden så jag är faktiskt inte så inställd på att det bara är några dagar kvar. Jag tycker nästan det känns som att det är månader kvar och är lite inställd på det haha! Men varje sammandragning jag får hoppas jag ska göra ont och gör de lite ont hoppas jag att det ska komma fler så jag tror att jag är redo åtminstone eftersom jag upperbarligen hoppas att det ska starta. Jag tycker dock att det är urskönt att jag inte känner mig så otålig än. Vi får väl se om jag säger samma sak när jag gått över tiden haha.
 
 
VECKANS INFO:
Jag är i vecka 40.
Jag har gått 39 fulla veckor och 0 fulla dagar (v39+0).
Jag är i 9:e kalendermånaden.
Jag är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Jag är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Sön 17 feb 2013 
Jag har 6 dagar kvar till beräknad förlossning
 
Bebis:

  I genomsnitt väger ett barn i den här veckan ungefär 3600 gram och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket. Vikten ligger oftast mellan 2800 och 4500 gram och längden mellan 47 och 55 centimeter. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött.

Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Mamma: 
 Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den.
 Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut.
 
(Veckans info från familjeliv och 1177.se)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0